Aldfaer Handleiding: Een Complete Gids voor Genealogisch Onderzoek

Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van je familiegeschiedenis en het vastleggen van je stamboom, dan is Aldfaer een uitstekend genealogisch softwareprogramma dat je kan helpen bij het organiseren en analyseren van al je genealogische gegevens. In deze Aldfaer handleiding zullen we je stap voor stap begeleiden bij het gebruik van dit krachtige programma, zodat je het meeste uit je genealogisch onderzoek kunt halen.

Wat is Aldfaer?

Aldfaer is een gratis genealogisch programma dat speciaal is ontworpen voor het vastleggen en beheren van genealogische gegevens. Het biedt een breed scala aan functies en tools die je kunnen helpen bij het creëren van een gedetailleerde stamboom en het analyseren van je familiegeschiedenis. Met Aldfaer kun je niet alleen namen en datums vastleggen, maar ook foto’s, documenten en andere relevante informatie toevoegen aan je genealogische gegevens.

Stap 1: Het Downloaden en Installeren van Aldfaer

Om te beginnen met het gebruik van Aldfaer, moet je eerst het programma downloaden en installeren op je computer. Ga naar de officiële Aldfaer-website en zoek naar de downloadpagina. Kies de juiste versie van Aldfaer voor jouw besturingssysteem (Windows, Mac, etc.) en volg de instructies om het programma te downloaden en te installeren.

Stap 2: Het Aanmaken van een Nieuwe Database

Na het succesvol installeren van Aldfaer, is het tijd om een nieuwe database aan te maken. Open het programma en klik op “Bestand” in de menubalk. Selecteer vervolgens “Nieuw” en geef je database een naam en locatie op je computer. Klik op “Opslaan” om de nieuwe database aan te maken.

Stap 3: Het Toevoegen van Personen aan je Stamboom

Om je stamboom op te bouwen, moet je beginnen met het toevoegen van personen aan je database. Klik op het pictogram “Persoon toevoegen” in de werkbalk of selecteer “Persoon” in het menu “Invoegen”. Vul de relevante informatie in, zoals de naam, geboortedatum en -plaats van de persoon. Je kunt ook extra details toevoegen, zoals het beroep, de ouders en de partner van de persoon.

Herhaal deze stap voor elke persoon die je aan je stamboom wilt toevoegen. Aldfaer biedt ook de mogelijkheid om foto’s en documenten aan elke persoon toe te voegen, zodat je een visuele en documentaire geschiedenis van je familie kunt creëren.

Stap 4: Het Verbinden van Personen

Een van de krachtige functies van Aldfaer is de mogelijkheid om personen met elkaar te verbinden. Dit stelt je in staat om relaties tussen familieleden vast te leggen en een gedetailleerd beeld te krijgen van je stamboom. Om personen met elkaar te verbinden, selecteer je een persoon in je database en klik je op het pictogram “Relatie toevoegen” in de werkbalk. Selecteer de juiste relatie (bijvoorbeeld ouder, kind, echtgenoot) en zoek de persoon waarmee je de relatie wilt maken. Herhaal deze stap voor elke gewenste relatie.

Stap 5: Het Toevoegen van Bronnen en Notities

Om je genealogisch onderzoek goed te documenteren, is het belangrijk om bronnen en notities toe te voegen aan je database. Aldfaer biedt de mogelijkheid om bronnen zoals geboorteaktes, huwelijksaktes en begraafplaatsrecords toe te voegen aan elke persoon. Je kunt ook notities toevoegen om extra informatie of opmerkingen vast te leggen.

Stap 6: Het Genereren van Rapporten en Grafieken

Met Aldfaer kun je gemakkelijk rapporten en grafieken genereren op basis van je genealogische gegevens. Klik op “Rapporten” in de menubalk en selecteer het gewenste rapport of de gewenste grafiek. Aldfaer biedt verschillende opties, zoals een stamboomrapport, een kwartierstaatrapport en een tijdlijngrafiek. Pas de instellingen aan naar jouw voorkeur en klik op “Genereren” om het rapport of de grafiek te maken.

Stap 7: Het Delen van je Stamboom

Als je je stamboom wilt delen met familieleden of andere onderzoekers, kun je dit gemakkelijk doen met Aldfaer. Klik op “Bestand” in de menubalk en selecteer “Exporteren”. Kies het gewenste bestandsformaat, zoals PDF of GEDCOM, en selecteer de personen en gegevens die je wilt opnemen in het exportbestand. Klik op “Exporteren” om het bestand te maken en deel het vervolgens met anderen.

Conclusie

In deze Aldfaer handleiding hebben we de belangrijkste stappen behandeld om aan de slag te gaan met dit krachtige genealogische softwareprogramma. Van het downloaden en installeren van Aldfaer tot het toevoegen van personen aan je stamboom en het genereren van rapporten, Aldfaer biedt alles wat je nodig hebt om je familiegeschiedenis te ontdekken en vast te leggen. Met deze handleiding kun je nu zelf aan de slag gaan en je eigen genealogisch onderzoek starten met Aldfaer.

Plaats een reactie