6 weg kraan zandfilter handleiding

Een 6 weg kraan zandfilter is een essentieel onderdeel van een zwembad- of vijverfiltersysteem. Het zorgt ervoor dat het water op de juiste manier wordt gefilterd en gereinigd, waardoor een optimale waterkwaliteit wordt gegarandeerd. In deze handleiding zullen we de werking en het gebruik van een 6 weg kraan zandfilter stap voor stap uitleggen.

Stap 1: Installatie van de 6 weg kraan zandfilter

Voordat je de 6 weg kraan zandfilter kunt gebruiken, moet je deze eerst correct installeren. Volg de onderstaande stappen om dit te doen:

 1. Zoek een geschikte locatie voor de 6 weg kraan zandfilter. Plaats deze bij voorkeur dicht bij het zwembad of de vijver, zodat de leidingen niet te lang hoeven te zijn.
 2. Sluit de inlaat- en uitlaatleidingen van het zwembad of de vijver aan op de juiste aansluitpunten van de 6 weg kraan zandfilter. Zorg ervoor dat de leidingen stevig zijn bevestigd en dat er geen lekkages zijn.
 3. Sluit de afvoerleiding aan op een geschikte afvoerlocatie, bijvoorbeeld een riool of een afvoerput.
 4. Sluit de pomp aan op de 6 weg kraan zandfilter. Zorg ervoor dat de pomp goed is bevestigd en dat de aansluitingen stevig zijn.
 5. Controleer alle aansluitingen op lekkages en draai indien nodig de bevestigingen aan.

Stap 2: Werking van de 6 weg kraan zandfilter

De 6 weg kraan zandfilter heeft verschillende standen die de werking van het filtersysteem bepalen. Hieronder worden de verschillende standen uitgelegd:

 1. Filteren: In deze stand wordt het water door het zandfilter gepompt, waarbij vuil en verontreinigingen worden verwijderd.
 2. Achteruit spoelen: Deze stand wordt gebruikt om het zandfilter schoon te spoelen. Het water stroomt in omgekeerde richting door het filter, waardoor opgehoopt vuil en afval worden verwijderd.
 3. Uitschakelen: In deze stand wordt de pomp uitgeschakeld en stopt de watercirculatie. Dit is handig wanneer het zwembad of de vijver niet in gebruik is.
 4. Recirculeren: Deze stand wordt gebruikt wanneer het water moet worden rondgepompt zonder door het zandfilter te gaan. Dit kan handig zijn bij het toevoegen van chemicaliën aan het water.
 5. Winterslaap: Deze stand wordt gebruikt tijdens de wintermaanden wanneer het zwembad of de vijver niet wordt gebruikt. Het voorkomt dat het water bevriest en schade aanricht aan het filtersysteem.
 6. Terugspoelen: Deze stand wordt gebruikt om het zandfilter grondig schoon te maken. Het water stroomt in omgekeerde richting door het filter, waardoor al het vuil en afval worden verwijderd.

Stap 3: Gebruik van de 6 weg kraan zandfilter

Om de 6 weg kraan zandfilter correct te gebruiken, volg je de onderstaande stappen:

 1. Zorg ervoor dat de pomp is uitgeschakeld voordat je de stand van de 6 weg kraan verandert.
 2. Draai de hendel van de 6 weg kraan naar de gewenste stand, afhankelijk van de vereisten van het filtersysteem.
 3. Schakel de pomp in en controleer of het water correct door het zandfilter stroomt.
 4. Controleer regelmatig de drukmeter op de 6 weg kraan zandfilter. Een te hoge druk kan duiden op verstoppingen in het filter en kan worden verholpen door het filter terug te spoelen.
 5. Indien nodig kun je de stand van de 6 weg kraan aanpassen om de watercirculatie te optimaliseren.

Stap 4: Onderhoud van de 6 weg kraan zandfilter

Om ervoor te zorgen dat de 6 weg kraan zandfilter optimaal blijft werken, is regelmatig onderhoud vereist. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstips:

 1. Controleer regelmatig de drukmeter op de 6 weg kraan zandfilter. Een te hoge druk kan duiden op verstoppingen in het filter en kan worden verholpen door het filter terug te spoelen.
 2. Reinig het zandfilter regelmatig door het terug te spoelen. Dit verwijdert opgehoopt vuil en afval en zorgt ervoor dat het filter optimaal blijft werken.
 3. Controleer de aansluitingen regelmatig op lekkages en draai indien nodig de bevestigingen aan.
 4. Vervang het filterzand indien nodig. Dit kan variëren afhankelijk van de waterkwaliteit en het gebruik van het zwembad of de vijver.
 5. Voer regelmatig een waterkwaliteitstest uit om ervoor te zorgen dat het filtersysteem goed functioneert.

Met deze handleiding kun je de 6 weg kraan zandfilter op de juiste manier installeren, gebruiken en onderhouden. Door de juiste werking van het filtersysteem te waarborgen, kun je genieten van schoon en helder water in je zwembad of vijver. Volg de instructies zorgvuldig op en neem indien nodig contact op met een professional voor advies en ondersteuning.

Plaats een reactie